En verden af strik og kreativitet

Hvorfor skal man lave strikkeprøver?

Strikkeprøver på en hvid babgrund

Jo nu skal I høre. Strikkeprøver laver man, for at sikre, at det man ender med, har de mål som designere har planlagt. Men det er også for at sikre, at mængden af garn passer. Er ens strikkefasthed for høj (altså man har 29 m i stedet for 26 m på 10 cm) så bruger man mere garn end der er angivet i opskriften. Men mere om det senere. 

Lad os starte med hvor mange masker man skal slå op. Hvis man skal måle 21 m x 10 cm så skal man i hvert fald slå 30 til 35 m op. Og strikke til prøven måler 12-14 cm. 

Men hvorfor dog det?

Fordi hvis man bare slå 21 m op, så vil siderne trække sig sammen og man får ikke et retvisende mål. 

Skal jeg vaske sine strikkeprøver?

Ja. Man skal vaske dem og man skal lade dem tørre. Jeg oplever tit at mine strikkeprøver ”vokser” men 1-2 m på 10 cm efter vask. Du skal vaske den, som du vil vaske din færdig strik. Du kan læse mere om hvordan jeg vasker mit strik her

Fokus på en stor lyserød baggrund

Skal jeg strikke den frem og tilbage?

Ja hvis dit strikketøj strikkes frem og tilbage. Hvis du skal strikke rundt, så skal du strikke din strikkeprøve rund. De fleste oplever at de strikker forskelliget, om de strikker rundt, eller frem og tilbage.

Jeg strikkere væsentligt løsere frem og tilbage, end rundt. Det betyder at, hvis du skal have en strikkeprøve, der er retvisende, så skal du strikke den som du skal strikke dit strikketøj. 

Skal jeg strikke på metalpinde? Eller træpinde?

Du skal strikke din strikkeprøve på den slags pind du strikker dit strikketøj på. De fleste strikker forskelligt om de strikker på metal eller træpinde.  

Jeg har for mange masker på min strikkeprøve.

Så skal du gå en pind op. Jo flere masker du har, jo mindre bliver dit strik. Så hvis du skal ramme 21 m x 10 cm, men har 25 m x 10 cm så bliver dit strik mindre og du bruger mere garn end anvist i opskriften.

strikkeprøver på hvid baggrund

Jeg har for få masker på min strikkeprøve.

Så skal du gå en pind ned. Skal du ramme 21 m x 10 cm og har 17 m så bliver dit strik større og du bruger mindre garn. Du skal derfor gå en pind ned. 

Lad mig regne det ud for dig: hvis du skal strikke med en strikkefasthed på 21 m x 10 cm, og du skal slå 235 m op, så har du en omkreds på 111, 9 cm. Hvis du så kun har 17 m x 10 cm så har du en omkreds på 138 cm og derfor bliver din trøje ret meget større end designet. 

Hvis du derimod har en strikkefasthed på 24 m x 10 cm så bliver din omkreds 97, 9 cm og dermed meget mindre og kommer måske ikke til at passe. 

Begge dele er virkelig ærgerligt og en smugl forarbejder kan redde rigtig mange fejl. 

Strikkeprøver er også super til at lærer et mønster, tjekke om farven bliver okay eller om kvaliteten er som man havde forestillet sig. 

Husk at sætte et lille mærke i dine strikkeprøver så du kan huske hvad for en pind du har strikket den på. Ellers kan du bruge dette tip: lave det antal huller (omslag) som den pind du strikker den på. Der er forkellige tips til hvordan man viser halve størrelser. Jeg strikker en vrangmaske ved siden af hullerne hvis det er en halvstørrelse. Men andre gør det på andre måder.

Tips til hvordan man husker hvilken pind man gar strikket på

Relaterede post