En verden af strik og kreativitet

Halloweensweater med intarsia

Mette Lundstad iført sin halloweensweater

Da jeg så Cilles (Blaasomheds) flotte Halloweensweater vidste jeg, at jeg måtte lave min egen. Det var virkelig sjovt, at prøve at strikke med intarsia (gobeling) strik og hvis jeg skal være helt ærlig så var det også ret sjovt at strikke ”på den gamle” måde igen. Det kan også noget. Jo vist er det lidt mere besværligt, og kræver lidt flere færdigheder for at få det pænt. Men der er næsten ikke noget, der slå stoltheden over, at have syet strik sammen med maskesting, og den bare sidder lige i skabet. Måske den følelse man har, når man har vendt en hæl.

Efter jeg havde sendt længselsfulde blikke efter Cilles halloweensweater, skyndte jeg mig hjem og samlede alle mine rester. Jeg vidste, at jeg ikke ville lave den ”lærke Bagger” agtigt, men at jeg ville bruge alle mine rester i gul/orange og gyldne farver.

Den færsige halloweensweater

Teknik

Jeg har kun købt den ”følgetråd” jeg har med i hele sweateren. Det er en tynd lammeuld fra Karen Ditte. Både for at binde hele sweateren sammen men også for at give den lidt tyngde.

Jeg har strikke med 3 tråde gennem næsten hele arbejdet. For det meste har jeg strikket med: min tynde følgetråd, en tynd tråd ala strømpegarn og en mohair.

Men jeg havde også et tykt garn (noget der løber 100 m på 50 gr) så strikker jeg kun den sammen med følgetråden, og havde nogengange en mohair med.

 Ellers strikkede jeg med to tynde garner (noget der løber 210 m på 50 g) og selvfølgelig følgetråden.

Mit råd er at strikke med noget der minder om hinanden i tykkelsen. Mine garner var delt op så jeg vidste hvad der skulle strikkes sammen. ”Den tykke bunke” og den tynde bunke. Så tog jeg 2 tråde fra den tynde bunke eller en tråd fra den tykke bunke. Jeg puttede en mohair ind der hvor jeg lige havde lyst eller synes det virkede med farverne.

Jeg har mest kigget på farverne, når jeg valgt garner. Den kunne sagtens være mere orange, men med de her farver, synes jeg det er endnu mere efterår end halloween, og derfor kan jeg bruge den i længere tid.

Da det slet ikke er min ide, men Cilles design har vi aftalt at det er okay at jeg deler opskriften på hvordan jeg har strikket min – hvis du brænder for at strikke din egen.

orange halloweensweater rester på en sofa

Strikkeopskrift til Halloweensweater

Halloweensweateren er designet kort og boxy og med masser af positive ease – aj jeg har regnet med 10 – 15 cm. Den er ca. en XL

I alt vejer min sweater 526 g

Halloweensweateren strikkes i to stykker (ryg og forstykke) med intarsia eller gobelin strik på forstykket. Der er indtagninger til ærmebaget i begge sider. Siderne sys sammen med maskesting. Ærmerne strikkes på til sidst og til slut strikkes ribben på forneden

Anbefalet pind Pind 6 eller hvad du skal bruge for at ramme strikkefastheden på 12 x  19 maske = 10 x 10 cm

Mål:

Overvidde: 120 cm

Hel længde: 46 cm  

Forstykke:

Slå 77 m på med midlertidig hæklet opslagning. Se evt. min video her 

Jeg slår op med en opslagning der kan pilles op for at jeg kan strikke ribben på til sidst, så der ikke er syninger i siden på ribben. Man kan også reducere længden til sidst hvis man ikke synes den er blevet helt i skabet.

Strik frem og tilbage til arbejdet måler 10 cm

Begynd intarsia til munden og øjne. Du kan downloade mit skema her eller kan du lave dit eget på et mønsterpapir eller på et ternet papir. Bare husk at regne højde og brede ud ud fra strikkefastheden og ikke tern på papiret.

Strik 20 pinde og begynd øjnene (det sidste af øjnene er fair isle)

Samtidig:

Når arb måler 27 cm lukkes 4 m af til ærmegab og luk af 2, 1, 1 på hver side der er nu 61 m tilbage på pinden

Strik til ærmegabet måler ca. 25 cm.

Samtidig: Strik til arbejdet måler 38 cm luk af til halsen for 10 m

Strik 26 m og luk 10 m af

Strik hver skulder færdig hver for sig.

Venstre skulder:

Luk 2, 1,1,1 m af til halsen i begyndelsen af hver pind  (21 m tilbage på pinden)

Strik lige op til ærmegabet måler ca. 25 cm

Nu formes skulderen ved vendepinde således:

Fra retsiden strik 13 m og vend med german shortrows, strik til 4 m før sidste vending og vend igen gentag ialt 3 gange

Sæt maskerne på en maskewire og strik den højre skulder

Strik den venstre skulder ens men modsat

Alle halloweensweater resterne på et bord

Ryggen:

Slå 77 m på og strik glat op til arbejde måler 27 cm.

Tag ind til ærmegab som på forstykket: luk 2,1,1 i starten af hver pind.

Strik til ærmegabet er ca. 25 cm.

Luk 20 m af til nakken når arbejdet måler 41 cm.

Strik vendepinde for skulderen på samme måde som på forstykket.

Montering:

Sy siderne sammen med maskesting og pil den midlertidige opslagning op og samle på en pind 4,5 reducer maskeantallet med 1 og strik 4 cm rib (1r, 1 v). Luk løst af.  

Ærmer: Samle 58 masker op i ærmerne og strik dem rundt.

Strik et par omgange. Start Vendestrik med german shortrows. Start ved toppen af ærmet altså det øverste af skulderen. Strik 11 m og vend. Strik til 3 m før sidste vendinger og vend 3 gange på hver side

Strik ærmerne 49 cm lange og reducer maskeantallet ved at strikke 2 m rsm hele vejen rundt. Derefter strikkes rib (1r, 1 v) i 4 omgange. På først pind strik 2 sm r sm og så begynd ribben.  Luk løst af.

Samle ca. 63 m op i halskanten og strik 4 pinde rib (1 r, 1 v) og luk løst af

Vask din lækre halloween sweater og skænk dig et kop pumpkin spice latte – du kan læse om hvordan jeg vasker mit strik her

opstarten på halloweensweateren

Der er masser af videoer om hvordan man strikker intarsia. Man kan også brodere ansigtet op med maskesting. Så kan man bruge sin yndlings sweateropskrift. Jeg håber der er andre der vil være med til at strikke lidt uhygge om ikke år så måske næste år.

1000 tak til Cille for inspiration og fordi jeg måtte dele min version – rigtig god halloween Cille.

Relaterede post