En verden af strik og kreativitet

Et benspænd til resten af 2022 – #ingennyekøbi2022

ingennyekøb12022 fest outfit i genbrug

Kender I de venner hvor man får de bedste ideer af og med? Sådan en har jeg i Plummum. Forleden dag skrev hun til mig ”kunne det ikke være sjovt, at lave det benspænd der hedder at man ikke må købe noget nyt tøj eller stof i resten af 2022”?  og jeg elsker en god udfordring og den her kan jeg virkelig bakke op om. Derfor har vi startet #ingennyekøbi2022. Vi gør det for at sætte fokus på vores forbrug, klimaet og for at prøve at se om det kan lade sig gøre. Vil du være med? Så kan du læse ”reglerne” her. 

Hvorfor laver I #ingennyekøbi2022? 

De fleste ved, at tekstilbranchen er en af de brancher der sviner aller mest. Det gør man på mange måder. Næsten alt det tøj vi køber, er bomuld, og det sviner enormt meget. Både i produktionen, fordi det bruger en masse vand og pesticider. Men også når vi bruger det, fordi de skal vaskes ofte, og ved høje temperaturer. Så igen bruger det en masse vand og strøm der kræver energi. 

Fast fashion – som er H&M, Zara og Monki – de har nye kollektioner ugentligt. Nogle er ved at ændre den praksis, men der kommer stadig nye vare hele tiden. Og det betyder at der bliver produceret nye ting hele tiden. Men det betyder også, at der er en masse vare der ikke bliver solgt, men som har kostet på Co2 regnskabet fordi der er blevet brugt ressourcer på at producere det.  

Men branchen sviner også, på måder vi ikke kan se. Når et mærke/brand skal lave en kollektion, så bestiller de en masse kollektionsprøver, som de bliver syet op til dem. Altså der produceres stof, som bliver designet, farvet og tryk. Og så bliver stylen syet i en størrelse. Når så kollektionen skal vælges, er det meget få styles der bliver valgt ud. Og resten, der ikke bliver valgt, kan man købe som kollektionsprøver – men stoffet er produceret. I mange meter. For hvis lige den style bliver valgt, så skal produktionen af det starte hurtigt. Og det er igen en masse ressourcer der går til produktion, men som ikke bliver brugt. 

Den sidste store synder er transporten. Der er meget lidt stof og tøj, der bliver produceret i Europa. Det meste bliver produceret i Østen, og derfor skal det fragtes rundt i verden. Og det koster på miljøregnskabet.

Hvad kan man gøre? 

En måde at mindske forbruget, er ved at bruge tekstiler der allerede er produceret. Altså alt det vi kan købe i genbrugen, trendsale og venindernes skabe. 

Blive klogere på vores ”stil” så man undgår at købe en masse tøj, der bare ligger inden i skabet. 

Ændre vores holdning til, at man skal have nyt tøj på til fester og events. Det er netop det vi gerne vil, prøve at ændre vores holdninger til vores tøj og vores indkøbsvaner. 

”Reglerne” eller benspændene for #ingennyekøbi2022

Der er selvfølgelig nogen ting man gerne må købe, de kommer her: 

Undertøj

Badetøj

Strømper/strømpebukser

Sko

Accessories til at sy med, altså tråd, lynlås mm 

Gaver, hvis man får nyt tøj i gave skal man ikke aflevere det tilbage. 

Hvis vi designer nye strikkeopskrifter, så gælder ”reglerne” ikke, simpelthen fordi det kan blive for besværligt at skaffe det garn man finder brugt, til teststrikker mm

Vi håber, der er mange der vil være med til at sætte fokus på hvad, og hvordan, vi forbruger tøj, ved kun at købe brugt, eller sy fra genbrugstekstiler. 

Relaterede post